Przekonaj się, że wegańskie, znaczy smaczne.
Przekonaj się, że wegańskie, znaczy smaczne.
Przepyszne wegańskie czekolady,
w całkowicie kompostowalnym opakowaniu.
Produkt zorientowany na dbałość o każdy szczegół:
od ziarna kakaowca, poprzez czas i sposób jego zbioru,
ręczną selekcję, obróbkę, smak, aż po opakowanie.
Las Vegan’s to koncepcja, która naturalnie wpisała się w nasze życiorysy.
Kiedy sami przestaliśmy spożywać mięso, wokół nas pojawiało się coraz więcej osób,
które także od tego odstąpiły. Kierowani naturalną ciekawością, zapoznaliśmy się
z badaniami, z których wynikało, że ponad 1 milion Polaków to wegetarianie i weganie,
a kolejne 2 miliony przymierzają się do przejścia na dietę, która wyklucza mięso.
Dziś liczby te są znacznie wyższe.
W naszym przekonaniu misja, to coś, co płynie we krwi.
To nie sztucznie zaplanowany koncept marketingowy, ale swoiste
DNA – najpierw człowieka, a potem firmy. Nasze zbudowane jest
z miłości do świata, ekologii i zwierząt. Pomysł na stworzenie marki
wegańskiej kiełkował w nas od dawna, tym bardziej, że na rynku
brakowało mlecznych czekolad wegańskich, które byłyby nie tylko
smaczne, ale także wpisujące się w trendy ekologiczne.
Dlatego nie musieliśmy snuć wizji – od samego początku była dla nas jasna. Procesem było jej dopracowanie.
Naszą misją jest czysty, prosty skład, produkcja “od ziarna do tabliczki pod jednym dachem” oraz absolutne uniknięcie plastiku i innych tworzyw sztucznych, we wszystkich proponowanych przez nas opakowaniach.
Stworzyliśmy biznes oparty na wartościach,
które nosimy w sobie od lat.
Stworzyliśmy biznes oparty na wartościach, które nosimy w sobie od lat.
Według prowadzonych analiz, sprzedaż produktów alternatywnych dla mleka krowiego wciąż rośnie. W ciągu ostatnich dwóch lat w Polsce wartość sprzedaży mleka roślinnego wzrosła o 62%, w samych dyskontach spożywczych wzrost odnotowano na poziomie trzycyfrowym! To jasno pokazuje, że trend ten rośnie w siłę, a świadomość Polaków sukcesywnie wzrasta. W naszych czekoladach wegańskich stosujemy wartościowe zamienniki. Postawiliśmy na miąższ kokosa i surowce pochodzące z owsa i kokosa. Dzięki ich zastosowaniu otrzymaliśmy nie tylko alternatywę dla mleka krowiego, ale także przyjemny, charakterystyczny posmak kokosa orzechów.
Od samego początku wiedzieliśmy, że zdobycie certyfikatu kompostowalności jest dla nas priorytetem. Opakowanie kompostowalne, na które postawiliśmy, to takie, które nie znika cudownie z powierzchni planety, ale… w procesie kompostowania rozłoży się bez uwalniania szkodliwych substancji. Możesz więc śmiało zakopać je w ogrodzie, a po kilku tygodniach zniknie, pozostając w zgodzie z przyrodą. Jak to się dzieje? Wykonane jest
z polimerów, które występują w przyrodzie w naturalnej postaci. Dzięki temu proces rozkładu jest możliwy i nieinwazyjny.
Jesteśmy dumni, że założenia które poczyniliśmy na początku wyszły ze sfery marzeń i stały się faktem.
Czekolady Las Vegan’s to produkty,
w których użyliśmy roślinnych zamienników mleka
a w ich skład wchodzą wyłącznie naturalne surowce.
Nasze czekolady wegańskie, to tabliczki o czystym składzie, które
produkujemy od ziarna do tabliczki. Każda z nich otrzymała
opakowanie w 100% pozbawione plastiku.
Jesteśmy pionierami, którzy zastąpili znane wszystkim sreberko
i folię papierowymi opakowaniami. To nasza duma! Dajemy
oddech przytłoczonej plastikiem naturze, dzięki czemu sami
oddychamy pełną piersią. Mamy świadomość, że zmiany
należy zacząć od siebie – dlatego wdrażamy
w życie to, co, choć innowacyjne, to spójne z nami.
Działamy w zgodzie z zasadami rolnictwa ekologicznego
Działamy w zgodzie
z zasadami rolnictwa
ekologicznego
Czekolady wegańskie to produkcja rzemieślnicza. Już na etapie konceptu, zależało nam na nieskazitelnej jakości. Wiedzieliśmy, że jeśli tylko da się coś zrobić – my to zrobimy.
W proces produkcji zaangażowanych jest wiele osób. Wszystko zaczyna się od sprawdzonych i zaufanych plantatorów. Dzięki zastosowaniu modelu współpracy bezpośredniej “Direct Trade”, jesteśmy w stanie już na tym etapie dotrzeć do najlepszych ziaren kakaowca. Jeśli tylko możemy, plantatorów poznajemy osobiście, by wziąć pełną odpowiedzialność za finalny produkt, którym jest czekolada wegańska. Kolejne etapy produkcji, mają miejsce w naszym zakładzie. To tutaj następuje prażenie, rozdrabnianie, konszowanie, formowanie w tabliczki oraz pakowanie. Nie zapominamy także
o elemencie, który lubimy najbardziej – tutaj także degustujemy nasze małe dzieła.
Drzewo kakaowca
z owocami
Odwiewanie łupinek
Kruszenie
(jak najszybciej
po prażeniu)
Prażenie
(ogromny wpływ na smak)
Ręczna selekcja ziaren
Miażdżenie (4h)
konszowanie (60h)
rafinacja ziarna
z cukrem trzcinowym
Temperowanie
(hartowanie)
i formowanie
Fermentacja (3-8dni)
suszenie (2-4dni)
i pakowanie
w jutowe worki
Pakowanie
Drzewo kakaowca
z owocami
Odwiewanie łupinek
Kruszenie
(jak najszybciej
po prażeniu)
Prażenie
(ogromny wpływ na smak)
Ręczna selekcja ziaren
Miażdżenie (4h)
konszowanie (60h)
rafinacja ziarna
z cukrem trzcinowym
Temperowanie
(hartowanie)
i formowanie
Fermentacja (3-8dni)
suszenie (2-4dni)
i pakowanie
w jutowe worki
Pakowanie
Las Vegan’s S.A.
ul. Ludowa 14
05-092 Łomianki
KRS: 0000866580
NIP: 1182215496